Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Maslo-z-papryka-i-rukola

Masło z papryką i rukolą

Kolorowe masło o lekko pikantnym smaku. Dobrze komponuje się z rybami o zwartej konsystencji i "mięsnym" smaku, np. ze świeżym tuńczykiem z grilla.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
125 g masła
duży ząbek czosnku
rukola
bazylia
1/2 pieczonej czerwonej papryki

Opis przyrządzania:
Masło wyjmujemy odpowiednio wcześniej z lodówki tak, by miało temperaturę pokojową. Miękkie masło wkładamy do miski i ucieramy drewnianą łyżką lub mikserem na puszystą masę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 2 łyżki drobno siekanej rukoli, łyżkę drobno siekanej świeżej bazylii i pieczoną paprykę (bez skórki), również drobno posiekaną. Solimy do smaku. Miskę z utartym masłem przykrywamy i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Kiedy masło zacznie zastygać, ale wciąż będzie plastyczne, zbieramy je w kulę i formujemy w wałek. Owijamy folią plastikową i wkładamy do lodówki na kilka godzin tak, żeby masło całkiem zastygło. Masło kroimy w plasterki o dowolnej grubości i kładziemy na kawałki ryby, najlepiej tuńczyka.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024