Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mazurek-owsiany-z-polewa-imbirowa

Mazurek owsiany z polewą imbirową

Mazurek z płatków owsianych był u nas tzw. mazurkiem awaryjnym, kryzysowym. Polewa imbirowa, bardziej już współczesna, dodaje mu pozakryzysowego blasku.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 1 mazurek - dla rodziny wystarczy

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
300 g płatków owsianych
75 g wiórków kokosowych
230 g brązowego cukru
250 g masła
250 g (ćwierć kilo) cukru pudru
2 łyżeczki mielonego imbiru
3 łyżeczki syropu ze słoika z kandyzowanym imbirem
2 łyżki mleka
garść obranych migdałów i kawałki kandyzowanego imbiru do dekoracji

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Prostokątną formę wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia.
Do miski wkładamy płatki, wiórki i cukier, mieszamy. 200 g masła (te 50 g będzie nam potrzebne do polewy) wkładamy do rondelka i rozpuszczamy na średnim ogniu. Wlewamy do płatków i dobrze mieszamy. Ciasto ugniatamy w formie i wstawiamy do piekarnika na 15 minut - wierzch powinien lekko się przyrumienić. Wyjmujemy ciasto z pieca, raz jeszcze ugniatamy łyżką, po czym zostawiamy do zupełnego wystygnięcia.
Robimy polewę: przesiewamy cukier i imbir do żaroodpornej miski, dodajemy masło i syrop oraz tyle mleka, żeby powstała gładka pasta. Stawiamy miskę na garnku z wrzącą wodą i gotujemy polewę na parze, aż się ogrzeje i będzie miała lejącą się konsystencję. Polewamy ciasto, wyrównując powierzchnię. Ozdabiamy połówkami obranych migdałów i plasterkami kandyzowanego imbiru.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

PieceOfCake © 2008-2024