Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mazurek-sliwkowy-Mamy-Oli

Mazurek śliwkowy Mamy Oli

Mazurek Mamy Oli - u mnie w domu dawniej takiego się nie robiło, dopiero od chwili, gdy poznałam Olę wraz z jej Mamą (czyli ponad 20 lat temu). Mazurek typu uzależniający - trudno go przestać jeść.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 1 mazurek - starczy dla całej rodziny

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g cukru
1/2 łyżki octu
cytryna
400 g dobrych śliwek (najlepiej większość francuskich lub kalifornijskich plus reszta polskich przydymionych)
300 g migdałów bez skórki
2 duże suche wafle

Opis przyrządzania:
Z cukru, 8 łyżek wody i octu gotujemy syrop: wkładamy wszystko do garnka, stawiamy na średnio małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Zwiększamy ogień i gotujemy chwilę, żeby syrop troszkę zgęstniał, ale nie zaczął jeszcze zmieniać koloru, po czym zdejmujemy z ognia.
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce i dodajemy do syropu. Teraz starannie zdejmujemy z cytryny całe albedo, po czym kroimy miąższ w kostkę, odrzucając pestki i też dodajemy do syropu.
Śliwki kroimy w paski i dodajemy do syropu.
Migdały kroimy ostrym nożem wzdłuż w paski i dodajemy do śliwek i reszty. Stawiamy garnek z powrotem na ogniu i gotujemy masę, mieszając, aż zgęstnieje. Odstawiamy, żeby masa lekko przestygła, po czym smarujemy nią wafel (andrut), położony na kawałku papieru do pieczenia. Wyrównujemy, przykrywamy drugim waflem, na wierzchu kładziemy kawałek papieru, a na nim jakąś dużą książkę, na przykład Encyklopedię.
Odstawiamy na co najmniej kilka godzin do zastygnięcia.
Mazurek kroimy bardzo ostrym nożem w paski o szerokości jakichś 2 cm.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

PieceOfCake © 2008-2024