Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mazurek-zurawinowy

Mazurek żurawinowy

Mazurek z lekko różową polewą ze śmietany i przecieru żurawinowego. Uwaga - czasem polewa nie zastyga tak, jak powinna, nie wiadomo dlaczego. Jeśli się niepokoicie, można do masy dodać tabliczkę roztopionej białej czekolady. Ja wolę zaryzykować, bo nie lubię białej czekolady...

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 1 mazurek - dla rodziny wystarczy

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
porcja kruchego ciasta (Słodkie kruche ciasto do tart)
2 szklanki cukru
szklanka śmietany
150 g surowych żurawin
garść płatków migdałowych
garść suszonych żurawin

Opis przyrządzania:
Zagniatamy kruche ciasto zgodnie z przepisem Słodkie kruche ciasto do tart. Prostokątną blaszkę wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia. Oziębionym ciastem wylepiamy przygotowaną blaszkę, starając się, żeby warstwa ciasta była równa; wylepiamy także brzegi na wysokość jakichś 2-3 cm. Widelcem dziurkujemy ciasto i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. wstawiamy blaszkę i pieczemy na dobrze złoty kolor. Wyjmujemy i studzimy.
Cukier i śmietanę wkładamy do garnka i stawiamy na średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Kiedy się zagotuje, gotujemy 15 minut. W tak zwanym międzyczasie płuczemy i osuszamy żurawiny, miksujemy je na piure, po czym dodajemy do masy w garnku. Chwilkę jeszcze gotujemy, po czym wylewamy na upieczony spód. Zostawiamy do zastygnięcia.
Mazurek ozdabiamy podpieczonymi na złoto płatkami migdałowymi i suszonymi żurawinami.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

PieceOfCake © 2008-2024