Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Meksykanski-koktajl-z-krewetek

Meksykański koktajl z krewetek

Koktajl z krewetek to szalenie popularna przystawka po drugiej stronie Oceanu (przynajmniej patrząc z europejskiej perspektywy). Wersja meksykańska jest znacznie bardziej wyrazista, niż amerykańska - sos jest ostry, szczodrze doprawiony kolendra i sokiem z limetki. Samo danie robi się doprawdy błyskawicznie (musi tylko godzinę schłodzić się w lodówce, żeby smaki się "przegryzły"), więc jeśli tylko dopadnie nas głód krewetek...

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Meksyk

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
mała cebula
3/4 szklanki soku z limetek
500 g (1/2 kg) surowych krewetek w skorupkach
ogórek sałatkowy
mały pęczek świeżej kolendry
1/2 szklanki dobrego keczupu
ostry sos paprykowy (do smaku)
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Cebulę obieramy, drobno siekamy i wkładamy na sitko. Przelewamy wrzątkiem, a potem zimną wodą, osączamy.
W garnku zagotowujemy półtora litra wody i 1/4 szklanki soku z limetek. Do wrzącej wody wrzucamy krewetki (jeśli były mrożone, to nie rozmrażamy ich wcześniej) i gotujemy, aż zrobią się różowe i stracą przyrodzoną im transparentność. Ugotowane krewetki odławiamy i studzimy, po czym obieramy ze skorupek. Dolewamy resztę soku z limetek, mieszamy, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Ogórek myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę, mieszamy z cebulą.
Kolendrę myjemy, osuszamy i drobno siekamy, mieszamy z ogórkiem i cebulą.
Do warzyw dodajemy keczup i ostry sos paprykowy (najlepiej, oczywiście, meksykański...) do smaku, ale raczej sporo. Dodajemy jeszcze łyżkę oliwy oraz sól i pieprz do smaku.
Mieszamy sos z krewetkami i podajemy w eleganckich szklanych pucharkach.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024