Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Melon-w-prosecco

Melon w prosecco

Na trawie był dziś pierwszy poranny szron... Ale słońce świeci tak mocno i chmury są tak sierpniowe w charakterze, że mi się jeszcze jeden włoski deser przypomniał. Tak dla ochłody...

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
75 g cukru
2 łyżki soku z cytryny
duży melon kantalupa
12 listków świeżej melisy
500 ml (1/2 litra) bardzo zimnego prosecco

Opis przyrządzania:
Cukier wsypujemy do garnuszka. Dodajemy sok z cytryny i 50 ml wody. Stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Gotujemy przez 5 minut, po czym zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Melon kroimy na pół i łyżką wydłubujemy pestki. Miąższ melona wybieramy łyżeczką do robienia kulek właśnie z melona, a jeśli jej akurat nie posiadamy, kroimy melon w kostkę, oczywiście bez skórki. Mieszamy kulki (lub kostki) z syropem, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Melisę myjemy i osuszamy. 8 listków kroimy w cieniutkie paski i dodajemy do melona. Mieszamy. Melon wraz z syropem rozdzielamy między 4 kieliszki. Dopełniamy zimnym prosecco, dekorujemy pozostałymi listkami melisy i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024