Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Minestrone-swietego-Lorenzo

Minestrone świętego Lorenzo

Zapiekana zupa, tradycyjnie podawana we Florencji 10 sierpnia w dzień świętego Lorenzo. Zupę zapieka sie ku pamięci nieszczęsnego świętego, który zakończył młody swój żywot będąc przypiekanym na ruszcie...

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Włochy-Toskania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 duże pory
oliwa z oliwek
40 g orzeszków piniowych
200 g siekanych pomidorów z puszki (w sosie własnym)
6 szklanek (1 1/2 litra) wywaru z warzyw
4 kromki dużej ciabatty
50 g tartego pecorino

Opis przyrządzania:
Pory obieramy z wierzchnich liści, odcinamy korzonki i ciemnozielone końce. Kroimy wzdłuż na pół i starannie płuczemy. Każdy por kroimy w poprzek na 3 części, a potem wzdłuż na cienkie paski. W dużym rondlu rozgrzewamy 5 łyżek oliwy i wrzucamy orzeszki piniowe. Smażymy chwilę, mieszając, aż zaczną się rumienić, po czym wrzucamy pory i mieszamy. Podsmażamy przez 3-4 minuty, aż pory zaczną więdnąć, ale nie powinny się rumienić. Dodajemy pomidory i wywar, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnio małym ogniu przez 40 minut, solimy i (pardon) pieprzymy do smaku. W tak zwanym międzyczasie nagrzewamy opiekacz w piekarniku. Kładziemy kromki ciabatty na blaszce i rumienimy z obu stron pod opiekaczem. Gotowe grzanki przekładamy do dużego i głębokiego naczynia żaroodpornego. Grzanki zalewamy gotową zupą, posypujemy serem i wstawiamy pod opiekacz. Kiedy zupa zacznie się z wierzchu rumienić - jak San Lorenzo, który ponoć do swych oprawców krzyczał: Z tej strony jestem już rumiany, obróćcie mnie i skosztujcie! - wyjmujemy z pieca i przekładamy na 4 talerze. Podajemy natychmiast z zadumą nad losem świętego.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024