Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mocno-czosnkowe-spaghetti-carbonara

Mocno czosnkowe spaghetti carbonara

Smaczna odmiana popularnej pasty, tym razem z dużą ilością gotowanego w śmietance czosnku.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
główka czosnku
300 g chudego wędzonego boczku
400 ml kremowej śmietanki
100 ml białego wytrawnego wina
4 jajka
50 g świeżo startego parmezanu (plus więcej do podania)
400 g spaghetti

Opis przyrządzania:
Czosnek dzielimy na ząbki i obieramy. Boczek kroimy w drobną kostkę. Do grubego garnka wlewamy śmietankę i dodajemy czosnek. Stawiamy na ogniu i ostrożnie zagotowujemy. Zmniejszamy ogień na minimalny i gotujemy czosnek przez godzinę. Ugotowany czosnek wyjmujemy i starannie rozgniatamy widelcem. Mieszamy ze śmietanką i dolewamy wino, zagotowujemy. Na ogniu stawiamy sporą patelnię, wrzucamy kostki boczku i smażymy na średnim ogniu na rumiano. Zagotowujemy osoloną wodę w dużym garnku, wrzucamy spaghetti i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jajka roztrzepujemy widelcem. Makaron odcedzamy i wrzucamy z powrotem do gorącego garnka. Wlewamy wrzącą śmietankę, jajka i boczek wraz z tłuszczem. Dodajemy parmezan, wszystko mieszamy i przykrywamy. Kiedy sos zgęstnieje od ciepła składników, przekładamy na ogrzany półmisek i podajemy natychmiast, z dodatkowym tartym parmezanem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024