Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Moja-ukochana-salatka-z-brukselki

Moja ukochana sałatka z brukselki

Jestem jedyną wielbicielką brukselki u nas w rodzinie, nie mam więc - niestety - z kim smakować tej pysznej, zimowej sałatki.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2-4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (1/2 kg) ładnej brukselki
czerwona cebula
łyżka musztardy z Dijon
łyżka gruboziarnistej musztardy
odrobina płynnego miodu
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Nastawiamy garnek z osoloną wodą. Brukselkę obieramy z wierzchnich, przywiędłych listków, przycinamy podstawy. Jeśli brukselka jest duża, kroimy ją pionowo na pół. Starannie płuczemy na sicie. Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy brukselkę i gotujemy al dente - to bardzo ważne, bo przegotowana brukselka jest paskudna, zarówno w smaku, jak i z wyglądu. Moja brukselka, średnio drobna, ale bardzo świeża, gotowała się dzisiaj 8 minut. W tym czasie obieramy cebulę, kroimy pionowo na pół, po czym w cieniutkie plasterki. Pokrojoną cebulę chwilę międlimy w rękach. Do miski wkładamy oba rodzaje musztardy, mieszamy i dodajemy troszkę miodu (do smaku). Ukręcamy na gładki sos, dodając po trochu oliwę. Solimy do smaku, jesli musztarda nie była kwaśna, możemy dodać troszkę winnego octu. Ugotowaną brukselkę odcedzamy na sicie, przelewamy zimną wodą i starannie osączamy. Wrzucamy do miski z sosem, dodajemy też cebulę. Starannie wszystko mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia. Podajemy na ciepło, ale na zimno też jest niezła.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024