Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Moja-ulubiona-biala-rybka-z-piekarnika-Cioci-Slawci

Moja ulubiona biała rybka z piekarnika (Cioci Sławci)

O Cioci Sławci pisałam już wiele razy, bo też i gotuje ona znakomicie. Proste pomysły, bezbłędne wykonanie - to się zawsze sprawdza. Jeszcze się nie zdarzyło, żeby mi coś u Niej nie smakowało - ot, choćby taka rybka z suszonym koperkiem.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 filety z białej ryby (każdy na jedną porcję)
suszony koperek
oliwa z oliwek
2 cytryny

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Rybę płuczemy i osuszamy. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy, posypujemy suszonym koperkiem (sporo).
Blaszkę smarujemy oliwą, układamy filety.
Cytryny szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy i kroimy w plasterki. Na każdym filecie kładziemy 3-4 plasterki i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na kwadrans mniej więcej - w zależności od grubości filetów; po prostu sprawdzamy na jednej porcji, czy ryba jest już gotowa.
Podajemy z piure z ziemniaków, jak u Cioci. I surówką z tartej marchewki, może być z jabłkiem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024