Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Moje-ukochane-wytrawne-spaghetti

Moje ukochane wytrawne spaghetti

Intensywne, słone spaghetti z dużą ilością czosnku, pochodzące z regionu Veneto (w mojej wersji). Wiem, że do makaronu z rybnym sosem nie podaje się parmezanu, ale w tym przypadku warto zrezygnować z doktrynerstwa, bo akurat to danie lepsze jest z serem, niż bez. Naprawdę serdecznie polecam!

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Włochy-Wenecja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 spore cebule
8 ząbków czosnku
puszka anchois w oliwie
oliwa z oliwek
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
500 g (pół kilo) spaghetti
świeżo starty parmezan do podania

Opis przyrządzania:
Cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy.
Anchois wyjmujemy z oliwy, którą wlewamy do sporego rondla. Dodajemy jeszcze łyżkę-dwie zwykłej oliwy i stawiamy na średnim ogniu.
Na gorący tłuszcz wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy chwilę, mieszając. Zmniejszamy ogień na maleńki i dusimy warzywa przez kwadrans, co jakiś czas mieszając.
Po kwadransie dorzucamy anchois (nie trzeba ich kroić, i tak rozpłyną się w sosie). Smażymy chwilę, po czym dolewamy wino i gotujemy dalej na malutkim ogniu.
Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wkręcamy spaghetti i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy do rondla z sosem. Posypujemy sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu (soli nie trzeba) i mieszamy.
Podajemy makaron na ogrzanych głębokich talerzach, ze świeżo startym parmezanem do posypania.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024