Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mostek-cielecy-z-cebulka-i-piernikowymi-przyprawami

Mostek cielęcy z cebulką i piernikowymi przyprawami

Jesień - czas na potrawy podnoszące na duchu. Duszone mięso właśnie do nich należy, zwłaszcza jeśli jest mięciutkie i pachnące świątecznymi już przyprawami.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 cebule
2 ząbki czosnku
800 g cielęcego mostku bez kości
oliwa z oliwek
laska cynamonu
2 goździki
listek laurowy
2 gałązki świeżego tymianku
gałka muszkatołowa
3 łyżki dobrego octu z cydru
1/2 szklanki (ewentualnie nieco więcej) rosołu (z cielęciny lub kurczaka)

Opis przyrządzania:
Cebule obieramy, kroimy na pół, a potem w cienkie plasterki.
Czosnek obieramy i rozgniatamy na desce ciężkim nożem na piure.
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na 4 zgrabne porcje (chyba, że jest już pokrojone...). Solimy i (pardon) pieprzymy ze wszystkich stron.
Na sporej, ciężkiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Na gorący tłuszcz wkładamy plastry cielęciny i smażymy na złoto z obu stron. Zrumienione mięsko zdejmujemy na talerz, a na patelnię wrzucamy cebulę i smażymy, mieszając, aż zrobi się szklista i zacznie rumienić.
Układamy mięso na cebuli, dodajemy cynamon, goździki, listek laurowy, tymianek i sporą szczyptę świeżo zmielonej gałki.
Dolewamy ocet i rosół, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i dusimy mostek przez półtorej godziny. Co jakiś czas zaglądamy i ewentualnie dolewamy nieco rosołu.
Uduszone mięso przekładamy na ogrzane talerze, a sos mieszamy, odskrobując z dna patelni przypieczone kawałeczki.
Polewamy mięso sosem i podajemy z małymi kluseczkami lub piure z ziemniaków.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024