Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mrowki-wlazace-na-drzewo-wzglednie-Mrowki-na-galezi

"Mrówki włażące na drzewo", względnie "Mrówki na gałęzi"

Czyż to nie poetyczna nazwa dla skromnego dania z mielonego mięsa i makaronu sojowego? Drobinki mięsa w sosie kleją się do makaronowych nitek i przypominają Chińczykom z Syczuanu mrówki wdrapujące się na gałęzie drzewa… Piękne. Jest to ulubione danie moich Dzieci, jedyne notabene, w którym z przyjemnością jedzą ostrą papryczkę! Pasta z czarnej fasoli (chizi jiang), potrzebna do zrobienia sosu, jest po prostu zmiksowaną soloną czarną fasolą, z dodatkiem sosu sojowego, cukru i różnych przypraw. Można ją bez problemów kupić w chińskich marketach.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Chiny-Syczuan

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 g mielonej wołowiny lub chudej wieprzowiny
3 łyżki sosu sojowego
łyżka cukru
łyżka chińskiego wina ryżowego
łyżeczka mączki kukurydzianej lub kartoflanej
paczka makaronu sojowego (100-125 g)
kawałek świeżego korzenia imbiru o długości 3 cm
ząbek czosnku
2 czerwone papryczki chilli
4 cebulki dymki
3 łyżki oleju sezamowego
łyżka pasty z czarnej fasoli z chilli
150 ml wywaru z kurczaka (Azjatycki wywar z kurczaka)

Opis przyrządzania:
Mielone mięso wkładamy do miski, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, cukier, wino ryżowe i mączkę kukurydzianą lub kartoflaną. Bardzo starannie mieszamy, przykrywamy i zostawiamy w spokoju na co najmniej 15 minut.
Makaron wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut, po czym odcedzamy na sicie i tniemy nożyczkami na krótsze kawałki.
W tak zwanym międzyczasie obieramy imbir i czosnek, po czym drobniutko razem je siekamy.
Papryczki myjemy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy ogonki wraz z pestkami, po czym również drobno siekamy.
Dymki myjemy, obieramy z przywiędłych fragmentów, odcinamy korzonki oraz końcówki liści, kroimy w cienkie krążki – osobno biało-zielone części, osobno te ciemnozielone.
Wok stawiamy na dużym ogniu i czekamy, aż będzie naprawdę bardzo gorący i zacznie lekko dymić.
Wlewamy 2 łyżki oleju sezamowego i od razu wrzucamy mięso. Smażymy, mieszając, aż mięso zbrązowieje, co potrwa ze 3 do 5 minut. Mieszając, rozgniatamy mielone mięso, żeby powstały jak najmniejsze grudki.
Przesuwamy mięso na jedną stronę woka, a na tę wolną wlewamy trzecią łyżkę oleju i wrzucamy imbir z czosnkiem, połowę papryczek i biało-zielone części dymki. Smażymy minutę, mieszając, po czym mieszamy z mięsem.
Zmniejszamy ogień na mały, dodajemy makaron, pastę z czarnej fasoli i wywar z kurczaka. Dusimy wszystko razem, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje i zacznie kleić się do nitek makaronu.
Tuż przed podaniem posypujemy porcje „mrówek” resztą siekanych papryczek i cebulek. Pyszne!

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024