Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mrozony-mus-z-czarnej-porzeczki

Mrożony mus z czarnej porzeczki

Niesłychanie prosty, a bardzo pięknie różowy walentynkowy deser, który trzeba zrobić wcześniej - praktyczny, choć romantyczny.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
150 g mrożonych czarnych porzeczek
2 łyżki likieru z czarnych porzeczek (cassis)
2 szklanki (1/2 litra) bardzo zimnej kremowej śmietanki
150 g cukru pudru

Opis przyrządzania:
Miseczki, w których będziemy podawać mus, wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej 15 minut, żeby były dobrze zimne.
Czarne porzeczki wrzucamy do garnka, dodajemy łyżkę wody i stawiamy na średnim ogniu. Kiedy porzeczki się zagotują, zdejmujemy z ognia, przekładamy do blendera i miksujemy na gładkie piure. Przecieramy przez sitko i studzimy.
Do zimnego piure dodajemy likier.
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodając po trochu cukier puder. Kiedy śmietanka będzie ubita, mieszamy ją delikatnie, a stanowczo, z przecierem z czarnych porzeczek.
Nakładamy mus do oziębionych miseczek i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin. I to wszystko!

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024