Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mrozony-tort-kokosowy

Mrożony tort kokosowy

Niekłopotliwy w wykonaniu egzotyczny tort z miłym kokosowym smakiem. Świetny po - jakże modnym dzisiaj - grillu, w ciepły wiosenny wieczór... Ech, rozmarzyłam się...

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
175 g słodkich owsianych ciasteczek (gotowych)
50 g wiórków kokosowych
75 g masła
600 ml kremowej zimnej śmietanki
50 g cukru pudru
400 ml mleka kokosowego
3 łyżki Malibu lub białego rumu
egzotyczne owoce i prażone wiórki kokosowe do dekoracji

Opis przyrządzania:
Na dno tortownicy o średnicy około 23 cm wkładamy odpowiednio przycięte kółko papieru do pieczenia.
Ciasteczka miksujemy w malakserze lub rozgniatamy wałkiem na drobne okruchy. Mieszamy z wiórkami kokosowymi. Masło topimy i mieszamy z ciasteczkami i wiórkami, po czym ugniatamy w tortownicy (tylko dno, brzegi pozostawiamy wolne). Wstawiamy do lodówki.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na prawie sztywno. Delikatnie mieszamy z mlekiem kokosowym i Malibu (lub rumem). Wlewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin - aż zupełnie się zamrozi.
Tort wyjmujemy 20 minut przed podaniem. Nożem zanurzonym w gorącej wodzie oddzielamy tort od brzegów tortownicy i przekładamy na paterę.
Wierzch ozdabiamy egzotycznymi owocami - pięknie wyglądają kiwi i miechunka (czyli fizalis), bardzo smaczne jest mango, ananas albo zupełnie nieegzotyczne maliny - i długimi, prażonymi wiórkami kokosowymi.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024