Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mufinki-z-zurawinami-i-imbirem

Mufinki z żurawinami i imbirem

Pyszne, świąteczne mufinki o dobrej proporcji słodkiego i kwaśnego.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Kraje anglosaskie

Liczba porcji: 12 sztuk

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
280 g mąki ze spulchniaczem
łyżeczka proszku do pieczenia
120 g masła
110 g jasnobrązowego cukru
2 jajka
150 ml mleka
3 łyżki syropu imbirowego (ze słoika z imbirem w syropie)
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
150 g świeżych żurawin
4 kawałki imbiru w syropie
cukier puder do posypania

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. 2 formy do mufinek - takie na 6 małych ciastek każda - smarujemy lekko masłem i ewentualnie wykładamy papierowymi foremkami do mufinek, ale nie jest to konieczne. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko do miski, dodając szczyptę soli. Masło roztapiamy na małym ogniu. W drugiej misce mieszamy roztopione masło, cukier, roztrzepane jajka, mleko, syrop imbirowy i mielony imbir. Żurawiny myjemy i osuszamy. Imbir z syropu kroimy w kostkę. Do mąki wlewamy mieszaninę maślano-mleczno-jajeczną i mieszamy, krótko, lecz starannie - ciasta na mufinki nie należy długo ucierać. Dodajemy żurawiny i siekany imbir, mieszamy. Rozdzielamy ciasto między przygotowane foremki i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20-25 minut, aż mufinki ładnie wyrosną i będą smakowicie złote. Studzimy przez 5 minut, po czym wyjmujemy z foremek. Podajemy na ciepło, oprószone cukrem pudrem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024