Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mule-po-belgijsku

Mule po belgijsku

Chociaż w Belgii mule podaje się na mnóstwo sposobów, ten przepis jest klasyczny i podstawowy i to do niego właśnie najbardziej pasują belgijskie frytki (choć ja wolę mule ze świeżą bagietką).

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Belgia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 kg świeżych muli
cebula
2 gałązki selera naciowego (wraz z liśćmi)
2 łyżki masła
150 ml białego wytrawnego wina
natka pietruszki

Opis przyrządzania:
Mule wrzucamy do zlewozmywaka. Puszczamy strumień zimnej wody i płuczemy skorupiaki, usuwając wszystkie połamane egzemplarze. Obecnie znakomita większość muli sprzedawana jest dopiero po starannym oczyszczeniu, nie ma więc potrzeby szorowania muli szczoteczką, ani usuwania tzw. brody.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Seler naciowy myjemy i kroimy w plasterki, liście grubo siekamy.
Na dużej, głębokiej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i gałązki selera (liście zostawiamy do dekoracji). Smażymy na średnim ogniu przez 3 minuty, aż cebula lekko zmięknie i się zeszkli (czyli straci biały kolor i zacznie stawać się transparentna).
Wlewamy wino, dodajemy sporo świeżo zmielonego pieprzu i zagotowujemy.
Wrzucamy przygotowane mule, mieszamy i przykrywamy patelnię dobrze dopasowaną pokrywką. Gotujemy mule na dużym ogniu przez 5 minut, często potrząsając patelnią. Jeśli większość muli po tym czasie jest już otwarta, patelnię zdejmujemy z ognia. Jeśli nie - gotujemy jeszcze 3 minuty. Po tym czasie wszystkie nadal zamknięte mule wyrzucamy.
Mule wraz z płynem od gotowania rozdzielamy między 4 talerze. Posypujemy z wierzchu liśćmi selera i siekaną natką. Podajemy natychmiast!

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024