Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mule-w-kokosowym-mleku

Mule w kokosowym mleku

Tajski sposób na klasyczne danie z muli.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 1/2 kg świeżych muli
2 szalotki
czerwona papryczka chilli
kawałek korzenia imbiru o długości 5 cm
3 ząbki czosnku
limetka
400 ml mleka kokosowego
2 łyżki sosu rybnego
mały pęczek świeżej kolendry

Opis przyrządzania:
Mule wrzucamy do zlewozmywaka. Puszczamy strumień zimnej wody i płuczemy skorupiaki, usuwając wszystkie połamane egzemplarze. Obecnie znakomita większość muli sprzedawana jest dopiero po starannym oczyszczeniu, nie ma więc potrzeby szorowania muli szczoteczką, ani usuwania tzw. brody. Szalotki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Papryczkę myjemy i kroimy w cienkie plasterki - jeśli nie chcemy, żeby danie było zbyt ostre, usuwamy pestki i membrany. Imbir obieramy i kroimy w cieniutkie paski. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Limetkę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Ścinamy cieniutką warstwę skórki, a sok wyciskamy. Do dużego garnka (takiego, który pomieści półtora kilo muli) wlewamy mleko kokosowe. Dodajemy sos rybny, szalotki, chilli, imbir, czosnek oraz sok i skórkę z limetki. Doprowadzamy wolniutko do zagotowania, po czym gotujemy na małym ogniu przez 2 minuty. Mule osączamy na sicie i wrzucamy wszystkie naraz do garnka z przyprawionym mlekiem kokosowym. Zwiększamy ogień, garnek przykrywamy i gotujemy mule przez 4-5 minut, aż wszystkie się otworzą (uparcie zamknięte wyrzucamy). Przekładamy mule na ogrzane głębokie talerze i polewamy mlekiem, w którym się gotowały. Posypujemy listkami umytej kolendry.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024