Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mule-w-sosie-z-bialym-winem

Mule w sosie z białym winem

Bardzo szybkie danie ze świeżych muli - wszystko robi się na jednej dużej patelni z przykrywką i nie zabiera to więcej czasu, niż 20 minut. Można więc powiedzieć - fast food. W najlepszym wydaniu.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 kilo świeżych muli
4 małe szalotki
2 ząbki czosnku
mały pęczek natki pietruszki
300 ml (szklanka i troszkę) wytrawnego białego wina
150 ml kremowej śmietanki

Opis przyrządzania:
Mule wrzucamy do zlewozmywaka. Puszczamy strumień zimnej wody i płuczemy skorupiaki, usuwając wszystkie połamane egzemplarze. Obecnie znakomita większość muli sprzedawana jest dopiero po starannym oczyszczeniu, nie ma więc potrzeby szorowania muli szczoteczką, ani usuwania tzw. brody. Szalotki obieramy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure. Natkę płuczemy, osączamy i drobno siekamy. Dużą i głęboką patelnię stawiamy na dużym ogniu. Czekamy, aż się dobrze rozgrzeje, po czym wrzucamy mule, szalotki, czosnek, trochę mielonego czarnego pieprzu i wlewamy wino. Przykrywamy pokrywką i potrząsamy patelnią. Zostawiamy na 2 minuty, po czym znów potrząsamy patelnią. Kiedy płyn na patelni się zagotuje, gotujemy mule jeszcze 3-4 minuty. Jeśli płyn nazbyt kipi, zestawiamy patelnię na chwilę z ognia lub uchylamy pokrywkę, zaś następnym razem bierzemy większą patelnię ;-) Zdejmujemy pokrywkę i jeśli większość muli jest otwarta, wlewamy śmietankę. Zagotowujemy i dobrze mieszamy. Wszystkie mule, które teraz uparcie pozostają zamknięte, wyrzucamy. Łyżką cedzakową wyjmujemy mule i rozkładamy je na 4 ogrzane talerze. Na dużym ogniu gotujemy sos przez chwilę, aż nieco się zredukuje, ale nie za długo, bo mule wystygną. Zresztą ten sos nie powinien być gęsty, a raczej lejący się, jak zupa. Wrzucamy posiekaną natkę i polewamy sosem mule. Podajemy natychmiast ze świeżą bagietką.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024