Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mus-z-awokado-i-krabow

Mus z awokado i krabów

Oczywiście do takiej przystawki najlepiej byłoby ugotować świeżego kraba, ale kiedy nie ma czasu, możemy sobie pomóc, otwierając puszkę...

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
puszka mięsa z krabów (jak najlepszej jakości)
2 dojrzałe awokado
szalotka
100 ml soku z białych grejpfrutów
sok z 1 limetki
150 ml zimnej kremowej śmietanki
4 gałązki świeżej kolendry

Opis przyrządzania:
Mięso z krabów starannie odsączamy na sitku. Awokado kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestkę. Łyżeczką wyjmujemy miąższ i przekładamy do blendera lub malaksera. Dodajemy obraną i posiekaną szalotkę, sok z grejpfrutów i sok z limetki. Przyprawiamy szczyptą soli i miksujemy na możliwie gładką masę, dodając ewentualnie kilka łyżek wody. Przykrywamy folią plastikową i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. W czterech szklaneczkach lub kieliszkach układamy warstwami mus z awokado i mięso z kraba, przy czym na wierzchu powinien być mus. Śmietankę ubijamy na niezbyt sztywny krem, dodając trochę soli i pieprzu. Na wierzchu każdego musu układamy czapeczkę z bitej śmietany i ozdabiamy listkami kolendry. Podajemy natychmiast, z długą łyżeczką.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: ekstrawagancka

PieceOfCake © 2008-2024