Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mus-z-bialej-czekolady-z-gruszkami

Mus z białej czekolady z gruszkami

Bardzo prosty i bardzo efektowny ciepło-zimny deser z pieczonych gruszek i zimnego kremu z białej czekolady. Zdecydowanie wart zaproszenia gości.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
100 g białej czekolady najwyższej jakości
300 ml kremowej zimnej śmietanki
8 ciasteczek amaretti
4 łyżki masła
cynamon mielony
2 spore dojrzałe gruszki
100 ml słodkiego białego wina (lub soku z gruszek)

Opis przyrządzania:
Białą czekoladę ścieramy na tarce lub drobniutko siekamy i wkładamy do miski.
100 ml śmietanki zagotowujemy na małym ogniu, po czym wlewamy do białej czekolady i odstawiamy na kilka minut. Kiedy czekolada zmięknie od gorąca śmietanki, mieszamy trzepaczką, aż powstanie idealnie gładka masa. Odstawiamy do wystygnięcia.
Pozostałą śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie, acz starannie, mieszamy z masą czekoladową. Miskę z musem przykrywamy kawałkiem plastikowej folii i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Pół godziny przed podaniem deseru nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Ciasteczka kruszymy na drobne okruszki (najprościej jest wsypać je do solidnej plastikowej torebki i stłuc wałkiem lub tłuczkiem do mięsa). Mieszamy je z 2 łyżkami miękkiego masła i szczyptą cynamonu, żeby powstał rodzaj kruszonki. Odrobiną masła smarujemy szklane żaroodporne naczynie.
Gruszki myjemy i osuszamy, cienko obieramy ze skórki. Kroimy pionowo na pół i łyżeczką do robienia kulek z melona wycinamy ostrożnie gniazda nasienne. Każdą połówkę gruszki kroimy wzdłuż w cienkie plasterki, ale tak, żeby nadal trzymały się przy ogonku.
Przekładamy ostrożnie gruszki do żaroodpornego naczynia (wgłębieniem po gnieździe nasiennym do dołu) i delikatnie rozpłaszczamy ręką, żeby plasterki rozłożyły się jak wachlarzyki.
Posypujemy gruszki kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na pół godziny.
Na 4 talerzach kładziemy zgrabne "wrzecionka" musu (możemy też nałożyć porcyjki przy pomocy łyżki do lodów).
Koło musu kładziemy po pół gorącej gruszki z kruszonką.
Sos od pieczenia gruszek wlewamy na patelnię, dodajemy wino lub sok i szybko zagotowujemy. Dodajemy resztę masła w małych kawałkach i mieszamy trzepaczką, aż masło się rozpuści, a sos lekko zgęstnieje.
Przelewamy sos przez gęste sitko, polewamy każdą gruszkę łyżką sosu i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024