Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mus-z-gruszek

Mus z gruszek

Prosty, a elegancki deser z dojrzałych jesiennych gruszek. Podajemy w ciepły dzień (bo najlepszy jest dobrze schłodzony), z domowymi kruchymi ciasteczkami.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1/2 strąka wanilii
100 ml kremowej śmietanki
5 sporych dojrzałych gruszek
cytryna
pomarańcza
miód wrzosowy lub lipowy

Opis przyrządzania:
Wanilię kroimy wzdłuż na pół i wkładamy do małego rondelka. Wlewamy śmietankę i stawiamy na malutkim ogniu na 10 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. 4 gruszki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Z połowy cytryny i z całej pomarańczy wyciskamy sok i dodajemy do gruszek. Przekładamy owoce do malaksera lub blendera i miksujemy na gładkie piure. Ochłodzoną śmietankę przelewamy przez sitko i dodajemy do piure. Słodzimy do smaku miodem i jeszcze raz miksujemy. Do chwili podania trzymamy mus w lodówce. Tuż przed podaniem myjemy i obieramy ostatnią gruszkę. Kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy miąższ w zgrabną kostkę. Mus wyjmujemy z lodówki i miksujemy chwilkę ręcznym blenderem (pałką, bamixem), aż zrobi się piana. Kostki gruszek rozkładamy do 4 miseczek, a na wierzch nakładamy mus, wraz z pianką. Podajemy natychmiast, z kruchymi ciasteczkami.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024