Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mus-z-lososia

Mus z łososia

Bladoróżowy mus z wędzonego łososia - elegancka przystawka, którą można przygotować zawczasu. Porcje musu kładziemy na liściach sałaty w różnych odcieniach zielonego. Możemy także przełożyć mus do ładnej miski i podać jako danie bufetowe.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
300 g wędzonego łososia
łyżka soku z cytryny
łyżka chrzanu (ze słoika)
1/4 kg (250 g) serka typu Philadelphia (w wersji light)
150 ml śmietanki kremówki
mały pęczek koperku
liście sałaty i rukoli do podania

Opis przyrządzania:
1/3 łososia kroimy w kostkę. Resztę grubo siekamy, wkładamy do malaksera, dodajemy sok z cytryny i chrzan. Miksujemy na gładką masę, dodając w czasie miksowania kremowy serek. Śmietankę ubijamy na sztywno. Koperek myjemy i osuszamy. Kilka listków odkładamy do dekoracji, resztę drobniutko siekamy. Do masy łososiowej dodajemy kostki łososia i siekany koperek, mieszamy. Dodajemy bitą śmietanę i delikatnie, lecz starannie, mieszamy. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku. Miskę z musem odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Liście sałaty i rukoli myjemy i osuszamy. Układamy ładnie na talerzach (najlepiej białych). Przy pomocy 2 łyżek do zupy formujemy z musu wrzecionowate "kluski", możemy też porcje musu uformować łyżką do nakładania lodów. Układamy na sałacie i ozdabiamy listkami koperku. Podajemy z grzankami melba.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024