Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mus-z-moreli-z-imbirem

Mus z moreli z imbirem

Świetny mus z dojrzałych moreli, bez dodatku cukru. Szczególnie odpowiedni jako dodatek do gęstego naturalnego jogurtu, na śniadanie lub brunch.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg dojrzałych moreli
2 limetki
kawałek świeżego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego imbiru

Opis przyrządzania:
Morele myjemy, osuszamy, kroimy na pół i pozbawiamy pestek.
Z limetek wyciskamy sok.
Imbir obieramy ze skórki i ucieramy na drobnej tarce - potrzeba nam mniej więcej łyżeczkę.
Morele, sok oraz oba rodzaje imbiru wkładamy do garnka, mieszamy i stawiamy na średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Kiedy morele się zagotują, zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i dusimy owoce z kwadransik.
Teraz garnek odkrywamy i gotujemy morele, aż zgęstnieją, jakiś kolejny kwadrans.
Osobiście lubię morelowe skórki pływające w przetworach, ale jeśli kogoś one strasznie denerwują, niech przetrze mus przez sitko.
Mus morelowy podajemy bardzo zimny, najlepiej z jogurtem lub kruchymi ciasteczkami.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2020