Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Musztardowy-sos-vinaigrette

Musztardowy sos vinaigrette

Dość ostry, charakterystyczny w smaku sos do sałaty jest hymnem śpiewanym na cześć musztardy z Dijon. Podajemy go do sałat dość twardych, jak cykoria, endywia lub sałata lodowa.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Francja - Burgundia

Liczba porcji: 4 (na 1 sałatę)

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 łyżki najlepszej musztardy z Dijon
2 łyżki czerwonego octu winnego
1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Opis przyrządzania:
Musztardę i ocet mieszamy w miseczce. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Dodajemy łyżkę gorącej wody i mieszamy, aż sól się rozpuści. Cienkim strumieniem wlewamy olej, cały czas mieszając, najlepiej ręcznym mikserem. Sosem polewamy sałatę i podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024