Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Nadziewane-pomidory-z-Umbrii

Nadziewane pomidory z Umbrii

Zapiekane pomidory z pikantnym nadzieniem mogą być podawane na gorąco, ciepło lub w temperaturze pokojowej. Sprawdzają się zarówno w roli przystawki, jak i dodatku do mięsa lub ryby.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Włochy-Umbria

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 okrągłe pomidory
ząbek czosnku
2 łyżki siekanej natki pietruszki
40 g pokruszonej bułki
2 fileciki anchois
jajko
oliwa z oliwek
ostra papryka

Opis przyrządzania:
Pomidory kroimy horyzontalnie na pół. Wydłubujemy miąższ, starając się nie uszkodzić skórki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Miąższ z pomidorów starannie mieszamy z czosnkiem, natką, posiekanymi filecikami anchois, całym jajkiem i 2 łyżkami oliwy z oliwek. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Nadzienie nakładamy do wydrążonych pomidorów. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Pomidory ustawiamy w żaroodpornym naczyniu. Polewamy oliwą z oliwek (kolejne 2 łyżki) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Podajemy na gorąco, ciepło lub w temperaturze pokojowej.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024