Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Nadziewane-zraziki-cielece

Nadziewane zraziki cielęce

Lekkie, letnie danie obiadowe o włoskich korzeniach. W przepisie nie podałam proporcji, gdyż zależą one od ilości osób przy stole. Doskonałym dodatkiem będzie ryż lub kuskus i wielka micha zielonej sałaty.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: dowolna

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
ile porcji
tyle: plastrów cielęcej sznyclówki
plastrów szynki parmeńskiej
suszonych pomidorów
kawałków (małych) mozarelli i 2 razy tyle listków świeżej bazylii
masło

Opis przyrządzania:
Rozbijamy mięso cienko tłuczkiem. Na każdym plastrze mięsa kładziemy plaster szynki parmeńskiej, 2 listki świeżej bazylii, suszony pomidor osączony z oleju i kawałek mozarelli (najlepiej prawdziwej włoskiej). Mięso z dodatkami rolujemy i związujemy białą nitką lub spinamy wykałaczką. Solimy i smażymy na rozgrzanym maśle na rumiano ze wszystkich stron. Patelnię przykrywamy i smażymy mięso dalej na średnim ogniu, aż mozarellla zacznie wypływać ze zrazików, czyli jakieś 5 minut. Podajemy, pamiętając o usunięciu nitek, z ryżem lub kuskusem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024