Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Najlepsza-mozliwa-cieleca-watrobka

Najlepsza możliwa cielęca wątróbka

Najprostszy chwyt - łagodna wątróbka, słodka cebulka i kwaśne jabłka dla kontrastu - a działa niezawodnie! Nie da się ukryć, że najlepsza jest wątróbka cielęca i że smażymy ją na prawdziwym maśle. Dużo pieprzu i gotowe!

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Niemcy

Liczba porcji: dowolna

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
na 1 osobę:
cebula średniej wielkości
2 jabłka
plaster cielęcej wątróbki (około 150 g)
2 szczodre łyżki masła

Opis przyrządzania:
Cebulę obieramy, kroimy na pół, a potem w cienkie plasterki.
Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Obieramy ze skórki, ale możemy też ją zostawić. Każdą ćwiartkę jabłka kroimy wzdłuż na 3 plasterki.
Wątróbkę szybko płuczemy, osuszamy, lekko solimy i porządnie (pardon) pieprzymy z obu stron.
Na sporej patelni rozgrzewamy pierwszą łyżkę masła. Kiedy będzie gorące, wkładamy cebulę, solimy i smażymy na niezbyt dużym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż będzie złota.
Cebulę odsuwamy na bok patelni, a na wolne miejsce wkładamy 1/2 łyżki masła. Kiedy się rozgrzeje, wkładamy jabłka i smażymy na rumiano z obu stron.
Usmażone jabłka odsuwamy na bok (na cebulkę) i wkładamy na patelnię resztę masła. Zwiększamy nieco ogień i wkładamy wątróbkę. Smażymy po 2 minuty z każdej strony, jeśli plaster był cienki lub nieco dłużej, jeśli trafił się nam grubszy kawałek. Tak czy owak wątróbka powinna być różowa w środku, no ale to się okaże dopiero po rozkrojeniu ;-).
Usmażoną wątróbkę przekładamy na ogrzany talerz, otaczamy jabłkami z cebulką i jeszcze raz solidnie pieprzymy prosto z młynka.
Podajemy, jak jest lub - jeśli ktoś potrzebuje tych węglowodanów - z kartofelkami z wody, z koperkiem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024