Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Najprostsze-ciasto-cytrynowe

Najprostsze ciasto cytrynowe

Błyskawiczne, bardzo łatwe "szklankowe" ciasto cytrynowe na podwieczorek lub drugie śniadanie, serwowane w towarzystwie odrobiny konfitur i (może) bitej śmietany. Najbardziej pracochłonne jest ścieranie skórki z cytryny...

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 12

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
masło do smarowania formy
100g miękkiego masła
szklanka cukru + 1/4 szklanki cukru do syropu
2 jajka

1 1/2 szklanki zwykłej mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
cytryna

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Keksówkę o długości mniej więcej 30cm smarujemy hojnie masłem.
Masło (100g) wkładamy do miski i rozcieramy - najprościej mikserem, ale można też po prostu drewnianą łyżką. Dodajemy po trochu - cały czas ucierając - cukier (szklankę) i ucieramy, aż masa będzie puszysta.
Dodajemy jajko i energicznie ucieramy, aż dobrze połączy się z masłem i cukrem. Wbijamy drugie jajko i znowu dokładnie ucieramy.
W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sporą szczyptą soli.
Do utartego kremu maślano-cukrowo-jajecznego dodajemy na przemian mąkę i mleko, cały czas ucierając.
Cytrynę parzymy wrzątkiem i starannie osuszamy. Ścieramy skórkę na bardzo drobnej tarce - tylko żółtą część, bez albedo - i dodajemy do ciasta, mieszamy.
Przelewamy ciasto do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika na mniej więcej godzinę - ciasto powinno przyrumienić się z wierzchu (najprawdopodobniej również pęknie), a patyczek weń wbity, powinien wyjść suchy.
W czasie, gdy ciasto siedzi w piekarniku, robimy syrop: z cytryny (tej, z której starliśmy skórkę) wyciskamy sok i wlewamy go do małego garnuszka. Dodajemy pozostały cukier (1/4 szklanki) i stawiamy na ogniu. Podgrzewamy, mieszając, aż cukier się rozpuści.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na parę minut, żeby doszło do siebie, po czym formę odwracamy na kratkę do studzenia i zdejmujemy. Ciasto - gorące - nakłuwamy patyczkiem w kilkunastu miejscach i polewamy syropem. Zostawiamy do zupełnego ostygnięcia.
Jeśli komuś nie chce się bawić w syropy, albo zwyczajnie nie ma czasu na dodatkowe zabiegi, może spokojnie ten krok pominąć (a sok użyć do sosu do sałaty albo i czego innego). Ciasto podajemy pokrojone w kromki, ewentualnie posypane cukrem pudrem, z konfiturą z malin lub truskawek (ostatnio dałam do niego konfiturę z czarnych porzeczek), z bitą śmietaną lub greckim jogurtem... Klasyczny podwieczorek.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024