Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Najszybszy-schab-swiata

Najszybszy schab świata

To właśnie jest fast food - a w każdym razie taki powinien być...

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 plastry schabu o grubości 2 cm
łyżka sosu sojowego
łyżka wytrawnego sherry
łyżka sosu hoisin
łyżeczka oleju sezamowego
łyżka oliwy
4 garści rukoli

Opis przyrządzania:
Stawiamy patelnię grillową (rowkowaną) na dużym ogniu. Mięso myjemy, osuszamy i odcinamy cały tłuszcz, gdyby się gdzieś przyplątał. Mieszamy sos sojowy, sherry, sos hoisin i olej sezamowy. Marynatą polewamy kotlety z obu stron. Kiedy patelnia zacznie dymić, spryskujemy ją oliwą i kładziemy schab. Patelnię przykrywamy i pieczemy mięso mniej więcej 4 minuty. Kotlety odwracamy i pieczemy kolejne 4 minuty - z obu stron mięsa powinny pojawić się porządnie przypieczone paski. Przez te 8 minut zdążymy umyć i osuszyć rukolę i rozłożyć ją na 4 talerze. Na rukoli kładziemy plastry schabu i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024