Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Nalesniki-z-limetkowym-sosem

Naleśniki z limetkowym sosem

Odmiana klasycznych crepes Suzette, czyli gorących naleśników w pomarańczowym sosie. Jeśli mamy na kolacji gości, to naleśniki podpalamy na stole, dla większego efektu.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 naleśniki (z przepisu Słodkie ciasto naleśnikowe)
2 limetki
100 g miękkiego masła
2 łyżki cukru
3 łyżki białego rumu

Opis przyrządzania:
Limetki szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę w cienkich paskach. Wyciskamy sok. 3/4 masła (czyli 75 g) mieszamy ze skórką i sokiem z limetek, łyżką cukru i łyżką rumu. Masą smarujemy cienko naleśniki i składamy każdy na 4, czyli w chusteczkę. Na patelni rozgrzewamy resztę masła. Wkładamy naleśniki, posypujemy je resztą cukru i smażymy na złoty kolor - oczywiście masło ze środka będzie wyciekać, zwłaszcza przy przewracaniu, nie przejmujemy się tym więc. Kiedy naleśniki będą zupełnie gorące, a cukier się rozpuści, wlewamy resztę rumu i po chwili podpalamy. W wersji gościowej - przekładamy naleśniki na żaroodporny półmisek, do sosu na patelni dodajemy rum, chwilę podgrzewamy, polewamy naleśniki i podpalamy, po czym galopem biegniemy do stołu, żeby ogień nie zgasł. Światło oczywiście musi być zgaszone. Jemy, kiedy płomień zgaśnie.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024