Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ni-to-salatka-ni-to-dressing

Ni to sałatka, ni to dressing

Przepis ten narodził się w sytuacji kryzysowej, kiedy zepsuł mi się samochód, a musiałam szybko wymyślić elegancką przystawkę na lunch dla ośmiu pań... Szybki przegląd lodówki - dobrze, że zawsze mam dużo warzyw - i wyszło mi, że najłatwiej będzie zrobić napoleonki z duszonymi porami i sosem z niebieskiego sera, a do tego coś kwaskowatego, witaminowego i ożywczego, czyli właśnie ten sałatkowy dressing na bazie sałatki Waldorf.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
mała cukinia
4 gałązki selera naciowego
4 połówki gruszek w occie (najlepiej domowych)
solidna garść wyłuskanych orzechów włoskich
3 zielone jabłka
sok z jednej cytryny
6 łyżek najlepszego oleju rzepakowego extra virgin
2-3 łyżki jasnego płynnego miodu
łyżka octu z cydru

Opis przyrządzania:
Cukinię myjemy, osuszamy, odcinamy końce, po czym kroimy w drobną kosteczkę.
Seler myjemy, osuszamy, odcinamy liście (ewentualnie mogą posłużyć do ozdoby), zaś łodyżki kroimy w cieniutkie plasterki.
Gruszki osączamy starannie z octu i kroimy w równie drobną kosteczkę, co cukinię.
Orzechy grubo siekamy.
Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, obieramy ze skórki, po czym kroimy w drobną kosteczkę, polewając sokiem z cytryny - ja to robię tak: wlewam sok do miseczki i sukcesywnie dorzucam kosteczki jabłka, mieszając za każdym razem.
Teraz mieszamy olej z miodem i octem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem - sos będzie za mało kwaśny, ale dojdzie nam jeszcze ten sok z cytryny...
Mieszamy razem cukinię, seler, gruszki, orzechy, jabłka wraz z sokiem oraz sos.
Podajemy jako sałatkę lub jako dodatek do czegoś łagodnego...

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024