Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Niemiecka-salatka-z-kapusty-na-cieplo

Niemiecka sałatka z kapusty na ciepło

Niemcy o kapuście wiedzą dużo - o zwykłej, o kiszonej, o czerwonej... Ta heska sałatka z białej kapusty jest przepyszna, doskonale pasuje do wszelkich dań z wieprzowiny (o której Niemcy wszak też sporo wiedzą) oraz do mielonych kotletów.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Niemcy-Hesja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
750 g (czyli 3/4 kg) białej kapusty
100 g tłustego boczku
3 cebule
płaska łyżeczka kminku
3 łyżki oleju słonecznikowego
3 łyżki białego octu winnego

Opis przyrządzania:
Nastawiamy spory garnek osolonej wody.
Kapustę szatkujemy możliwie cienko, płuczemy na sicie.
Boczek kroimy w drobną kostkę.
Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Kiedy woda w garnku się zagotuje, wrzucamy kapustę - a kiedy woda w garnku (z kapustą) zagotuje się ponownie, kapustę odcedzamy i starannie otrząsamy z wody, po czym wkładamy do dużej miski i solimy.
Teflonową patelnię stawiamy na ogniu, a kiedy już będzie gorąca, wrzucamy boczek i smażymy chwilę, aż puści tłuszcz.
Na patelnię z boczkiem wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż zarówno cebula, jak i boczek ładnie się zarumienią.
Wsypujemy na patelnię kminek, smażymy chwilę, po czym wlewamy olej, a po chwili ocet. Mieszamy, aż powstanie jednolity sos - i wlewamy go prosto z patelni do miski z kapustą.
Sałatkę mieszamy, doprawiamy sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu i natychmiast podajemy. Do wieprzowiny, oczywiście.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024