Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Obatzder

Obatzder

Tradycyjna monachijska zakąska do piwa. Najbardziej odpowiednim dodatkiem będą niemieckie precle, ale nasze też się nadadzą, jak również świeży razowy chleb.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Niemcy-Bawaria

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
dojrzały camembert
2 czerwone cebule średniej wielkości
1/2 pęczka szczypiorku
łyżeczka słodkiej mielonej papryki
ostra mielona papryka

Opis przyrządzania:
Camembert wkładamy na 20 minut do zamrażalnika. Wyjmujemy i ostrym nożem ścinamy skórkę. Wkładamy ser do miski i stawiamy w ciepłym miejscu, żeby zmiękł. Cebule obieramy z łusek. Jedną drobniutko siekamy, drugą kroimy w cienkie plasterki. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Ser rozgniatamy widelcem na możliwie gładką masę. Dodajemy posiekaną cebulę, prawie cały szczypiorek i słodką mieloną paprykę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wsypujemy też nieco ostrej papryki - ilość regulujemy zgodnie z odpornością na kapsaicynę ;-) Wszystko razem ucieramy, po czym formujemy z masy zgrabne porcyjki, układamy je na półmisku i ozdabiamy krążkami cebuli i resztą siekanego szczypiorku. Podajemy z preclami i świeżym razowym chlebem.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024