Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ocet-cytrusowy

Ocet cytrusowy

Lekki ocet o smaku świeżych owoców cytrusowych i tymianku. Doskonały do białej ryby z grilla i wszelkich rodzajów sałaty.

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 1 litr

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
biały ocet winny
cytryny
limetki
świeży tymianek
cukier

Opis przyrządzania:
2 cytryny i 2 limetki szorujemy w gorącej wodzie. Obieraczką do warzyw ścinamy z owoców skórkę, a sok wyciskamy. Do rondla wlewamy 4 szklanki białego octu winnego, dodajemy skórkę i sok z cytrusów oraz 10 gałązek świeżego tymianku. Wsypujemy łyżkę cukru. Doprowadzamy ocet do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 5 minut. Zostawiamy do wystygnięcia. Ścinamy skórkę z 2 kolejnych cytryn. Wkładamy do wyparzonego słoja i dodajemy kolejne 10 gałązek świeżego tymianku. Zalewamy przecedzonym octem. Zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce na tydzień. Filtrujemy przez muślin lub filtr do kawy i wlewamy do wyparzonych buteleczek.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024