Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Odja-odza-z-krewetkami

Odja (odża) z krewetkami

Odja to marokańskie danie z jajek duszonych w sosie z dodatkami - w tym przypadku z krewetkami. Ilość harissy, palącej paprykowej pasty, ustalamy sobie sami, zgodnie z osobniczą odpornością na kapsaicynę.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia: Maroko

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 ząbki czosnku
2 zielone papryki
3 dojrzałe pomidory
2 łyżki koncentratu pomidorowego
oliwa z oliwek
łyżeczka (lub więcej) harissy
łyżka mielonego kminku
32 surowe krewetki
8 jajek
natka pietruszki do posypania

Opis przyrządzania:
Czosnek obieramy i siekamy na piure. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i ogonków, płuczemy i kroimy w niezbyt duże kawałki. Pomidory zanurzamy na chwilę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Kroimy w średnią kostkę. Koncentrat rozprowadzamy w 200 ml gorącej wody i wlewamy do rondla. Dodajemy 100 ml oliwy, czosnek, harissę i kminek. Solimy i gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut. W tym czasie obieramy krewetki ze skorupek, płuczemy i ostrym nożykiem nacinamy grzbiety. Usuwamy czarne "żyłki". Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy paprykę i podsmażamy przez 5 minut. Dodajemy pomidory, smażymy chwilę i mieszamy warzywa z sosem. Gotujemy jeszcze 5 minut. Na dużej patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę oliwy, wkładamy krewetki i smażymy 2-3 minuty, aż zrobią się różowe i stracą przezroczystość. Zalewamy krewetki sosem. 4 jajka wbijamy do miseczki i ubijamy chwilę, po czym wlewamy do sosu z krewetkami. Mieszamy chwilę na sporym ogniu, robimy w sosie 4 zagłębienia i wbijamy do nich pozostałe jajka. Solimy, patelnię na chwilę przykrywamy, a gdy jajka się zetną, natychmiast podajemy. Z dodatkową harissą, oczywiście.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024