Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ogorki-duszone-z-papryka

Ogórki duszone z papryką

Kolorowa słodko-kwaśna jarzynka - doskonała z jajkami w koszulkach lub jako dodatek do białego mięsa z grilla.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg ogórków do kiszenia
2 strąki czerwonej papryki
2 strąki żółtej papryki
2 białe cebule
szklanka wywaru warzywnego
limetka
2 łyżki płynnego miodu
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
łyżka łagodnej musztardy

Opis przyrządzania:
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na pół. Łyżeczką wydłubujemy pestki. Kroimy ogórki na 5 cm kawałki. Papryki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonki, pestki i membrany. Myjemy i kroimy każdą połówkę na 4 części. Cebule obieramy i kroimy w ósemki. Warzywa układamy na żaroodpornym półmisku i polewamy wywarem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Z limetki wyciskamy sok i mieszamy go z miodem i oliwą. Czosnek obieramy i drobno siekamy, dodajemy do sosu wraz z musztardą. Ukręcamy wszystko razem na gładki sos. Upieczone warzywa odcedzamy z wywaru i przekładamy do szklanej miski. Polewamy sosem i delikatnie mieszamy. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Podajemy na ciepło.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024