Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Okon-morski-po-alzacku

Okoń morski po alzacku

Bardzo fajny sposób na doskonałą rybę, jaką jest okoń morski. Fakt, tylko dla wielbicieli kminku, no ale tacy także są na świecie - a kminek doskonale pasuje do alzackiego sera Munster, który jest istotnym składnikiem sosu. Ja bardzo lubię kminek.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
4 filety z okonia morskiego
25 g tartej bułki
łyżka kminku
jajko
2 żółtka
4 łyżki białego alzackiego wina
150 ml kremowej śmietanki
75 g sera Munster
łyżka masła
2 łyżki oleju słonecznikowego

Opis przyrządzania:
Rybę myjemy w zimnej wodzie i osuszamy, po czym przeglądamy pod kątem ewentualnie pozostałych ości. Solimy i - pardon - pieprzymy z obu stron. Bułkę tartą mieszamy z kminkiem na talerzu. Na drugi talerz wbijamy jajko i rozbełtujemy je widelcem. Żółtka wbijamy do żaroodpornej miski i mieszamy z winem. Stawiamy miskę na garnku z wrzącą wodą - tak, by nie dotykała spodem wody - i ubijamy mikserem, aż masa się spieni, zgęstnieje i podwoi swoją objętość. Śmietankę wlewamy do garnuszka i podgrzewamy. Z sera Munster ścinamy skórkę. Ser kroimy w kostkę i dodajemy do śmietanki - mieszamy, żeby ser się rozpuścił. Delikatnie i po trochu dodajemy serową śmietankę do ubitych żółtek. Trzymamy sos na parze, w czasie, gdy będziemy smażyć rybe. Porcje okonia panierujemy napierw w jajku, a potem w bułce z kminkiem. Na sporej patelni rozgrzewamy masło i olej. Wkładamy rybkę i smażymy na sporym ogniu po 4 minuty z każdej strony - bułka powinna się przyrumienić. Podajemy okonia z sosem serowym i z jakąś postacią kartofelków.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024