Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Oladki-z-ziemniakow

Oładki z ziemniaków

Z wiejskiej kuchni.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
8 ziemniaków średniej wielkości
jajko
2 łyżki mąki
olej słonecznikowy

Opis przyrządzania:
Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą. 3 ziemniaki wkładamy do garnuszka, zalewamy wrzątkiem i dodajemy trochę soli. Stawiamy na ogniu i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, lekko studzimy i obieramy ze skórki. Tłuczkiem do ziemniaków rozgniatamy na piure, możemy też przekręcić przez maszynkę (do mięsa). Pozostałe ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Odciskamy z nadmiaru wody i mieszamy z piure ziemniaczanym. Dodajemy jajko, mąkę i trochę soli. Starannie mieszamy na gładkie ciasto. Na patelnię wlewamy tyle oleju, żeby pokrył całą powierzchnię. Stawiamy na sporym ogniu, a kiedy tłuszcz będzie gorący, łyżką kładziemy niezbyt duże placuszki. Rozpłaszczamy je łyżką i smażymy, aż będą rumiane od spodu. Łopatką kuchenną przewracamy oładki na drugą stronę i smażymy dalej, aż i druga strona będzie rumiana. Usmażone placuszki odsączamy z oleju na warstwie papieru kuchennego i podajemy na gorąco, z rozmaitymi dodatkami słonymi lub słodkimi(staroświeckim sosem do pyzów, musem jabłkowym itp.).

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024