Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Oliwa-cytrynowa-z-szalwia

Oliwa cytrynowa z szałwią

Delikatnie przyprawiona oliwa, doskonała do sałatek i do dań z grilla - białej ryby, kurczaka lub cielęciny.

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2 szklanki

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
cytryna
3 gałązki świeżej szałwi
2 szklanki (500 ml-pół litra) dobrej oliwy z oliwek

Opis przyrządzania:
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i starannie osuszamy. Obieraczką do warzyw lub bardzo ostrym nożykiem ścinamy skórkę - tylko żółtą część. Szałwię myjemy i bardzo dokładnie osuszamy. Ładną butelkę wyparzamy wrzącą wodą i starannie wycieramy. Do środka wkładamy skórkę cytrynową i szałwię, zalewamy oliwą. Butelkę zamykamy i odstawiamy na co najmniej 3 tygodnie.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024