Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Oliwa-z-czarnymi-oliwkami

Oliwa z czarnymi oliwkami

Właściwie bardziej pomysł, niż przepis, za to bardzo użyteczny. Tak przygotowaną oliwą polać możemy niemal wszystko: jajka na twardo, serca karczochów, wędzoną rybę, sałatkę z pomidorów...

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Liczba porcji: 300 ml

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
100 g czarnych oliwek (waga bez pestek)
200 ml oliwy z oliwek extra virgin

Opis przyrządzania:
Oliwki kupujemy najlepsze, jakie uda się dostać. Najlepiej kupić z pestkami, bo są smaczniejsze. Pestki wydłubujemy, a oliwki wkładamy do blendera. Dolewamy oliwę z oliwek (extra virgin) i miksujemy, aż oliwki będą drobno posiekane i wymieszają się z oliwą. Przelewamy oliwę do butelki i pamiętamy, żeby przed użyciem wstrząsnąć.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024