Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Omlet-z-bryndza-i-opienkami

Omlet z bryndzą i opieńkami

Mój samotny obiadek któregoś jesiennego dnia... Przepyszny, naprawdę!

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 1

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 garści opieńków (Armillaria mellea)
mała cebulka
2 plasterki wędzonego boczku
2 jajka
łyżka mleka
łyżka siekanego koperku
kawałeczek masła
50 g (mniej więcej) pokruszonej bryndzy

Opis przyrządzania:
Opieńki pozbawiamy nóżek i szybko, lecz starannie, opłukujemy na durszlaku. Wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy 5 minut, licząc od ponownego zagotowania wody. Odcedzamy na sicie i osuszamy.
Cebulkę obieramy i drobno siekamy.
Boczek kroimy w paski lub kostkę.
Teflonową patelnię stawiamy na średnim ogniu, a kiedy się zagrzeje, wkładamy boczek. Smażymy, aż wytopi się tłuszcz (jeśli boczek był wyjątkowo chudy, dodajemy łyżeczkę oleju roślinnego), po czym dorzucamy cebulkę.
Kiedy cebulka zmięknie, wkładamy kapelusze opieńków, lekko zwiększamy ogień i smażymy, aż grzybki zaczną się rumienić. Solimy i (pardon) pieprzymy do smaku, zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple.
Jajka wbijamy do kubeczka, dodajemy mleko i koperek, lekko solimy i ubijamy chwilę widelcem.
Na patelnię po grzybkach wkładamy masło i czekamy, aż zacznie skwierczeć. Wlewamy jajka i rozprowadzamy po całej patelni. Od razu posypujemy bryndzą (żeby miała czas się rozpuścić).
Smażymy omlet według wszelkich reguł sztuki: łopatką kuchenną podnosimy ścięty brzeg i tak przechylamy patelnię, żeby płynne jajka z wierzchu wlały się pod spód omletu.
Kiedy spód omletu będzie ścięty i zacznie się przyrumieniać, zaś wierzch będzie wilgotny, ale już nie płynny, na połowę omletu nakładamy grzyby.
Składamy omlet mniej więcej na pół (posługując się łopatką) i zsuwamy na talerz - w idealnym życiu powinien być podgrzany, co możemy łatwo osiągnąć, stawiając odpowiednio wcześniej talerz na kaloryferze.
Zjadamy nie zwlekając, zagryzając świeżym pieczywem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024