Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Omlet-z-groszkiem

Omlet z groszkiem

Wiele razy to robiłam... Świeże i naprawdę ekspresowe danie ze składników, które zawsze są w domu - miętę możemy hodować w doniczce na oknie.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
5 jajek
100 g mrożonego groszku
świeża mięta
łyżka masła
50 g tartego sera (jakiegokolwiek)

Opis przyrządzania:
Jajka wbijamy do miseczki i dobrze roztrzepujemy widelcem. Dodajemy groszek (zamrożony) i kilka posiekanych listków mięty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Rozgrzewamy opiekacz w piekarniku. Na teflonowej patelni rozpuszczamy masło, przechylając patelnię na boki tak, by tłuszcz pokrył całą powierzchnię. Kiedy masło zacznie się pienić, wlewamy jajka z dodatkami i smażymy na nieco większym, niż mały ogniu przez 4-5 minut. Omlet powinien być na spodzie ścięty, a na wierzchu jeszcze lekko płynny. Posypujemy omlet tartym serem i wstawiamy pod opiekacz. Kiedy ser się roztopi, wyjmujemy patelnię i zwijamy omlet w rulon (pomagając sobie przechylaniem patelni i łopatką kuchenną). Zsuwamy omlet na deskę, kroimy na pół i przekładamy na talerze. Podajemy natychmiast, ze świeżą bułką i sałatką z pomidorów (lub jakąkolwiek inną...).

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024