Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Orzechowe-spaetzle-czyli-kluseczki

Orzechowe spaetzle (czyli kluseczki)

Elegancki, choć wywodzący się z wiejskiej kuchni, dodatek do dziczyzny.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Niemcy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
250 g (ćwierć kilo) mąki
gałka muszkatołowa
woda mineralna (gazowana)
3 jajka
spora garść wyłuskanych włoskich orzechów
3 łyżki oleju z orzechów włoskich

Opis przyrządzania:
Mąkę przesiewamy do sporej miski. Dodajemy dużą szczyptę soli i trochę (według upodobań) świeżo startej gałki. Mieszamy, formujemy w wulkan (kopczyk z dołkiem). Jajka roztrzepujemy w miseczce i wlewamy w dołek w mące. Dolewamy 4 łyżki gazowanej wody i wszystko razem mieszamy na gładkie ciasto. Drewnianą łyżką bijemy ciasto przez kilka minut, aż zaczną się pokazywać bąble. Odstawiamy ciasto na 15 minut. W tym czasie nastawiamy duży garnek osolonej wody. Ciasto przekładamy porcjami do specjalnej praski do spaetzli. Jeśli jej nie mamy, rozklepujemy trochę ciasta na zmoczonej wodą deseczce i ostrym nożem odcinamy cienkie kluseczki prosto do garnka. Kiedy tylko kluseczki wypłyną na powierzchnię, wyławiamy je łyżką cedzakową i dobrze osączamy na sicie. Orzechy drobno siekamy. Na sporej patelni rozgrzewamy olej z orzechów włoskich. Dodajemy połowę orzechów, i smażymy chwilę, mieszając. Wrzucamy osączone spaetzle i podgrzewamy, mieszając, by pokryły się olejem i wymieszały z orzechami. Doprawiamy do smaku solą i gałką. Tuż przed podaniem posypujemy resztą orzechów.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024