Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Orzechowy-karmel

Orzechowy karmel

Połamany na kawałki karmel jest bardzo ładną ozdobą rozmaitych deserów, ale świetnie też się sprawdza w roli ciasteczek.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji:

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
100 g wyłuskanych orzechów włoskich
łyżka ziaren czarnego pieprzu
150 g cukru
odrobina oleju

Opis przyrządzania:
Orzechy włoskie grubo siekamy. Ziarna pieprzu roztłukujemy w moździerzu, po czym wsypujemy na sitko i odsiewamy ostry proszek. To co zostanie, pełne jest smaku i aromatu pieprzu, ale nie paląco ostre. Cukier wsypujemy na solidną patelnię, dolewamy łyżkę wody i stawiamy na średnim ogniu. Zostawiamy w spokoju, aż cukier się roztopi i zacznie przekształcać w karmel - czyli zmieniać kolor na złoty. W międzyczasie smarujemy blaszkę olejem. Czekamy tak długo, aż karmel będzie ciemnozłoty, po czym wrzucamy orzechy i pieprz, mieszamy i wylewamy na przygotowaną blaszkę. Najszybciej, jak się da, rozsmarowujemy karmel na jak najcieńszą warstwę. Odstawiamy do zastygnięcia i wystygnięcia. Zimny i twardy karmel łamiemy na kawałki. Przechowujemy między warstwami papieru pergaminowego, w szczelnie zamykanym pudełku.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024