Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ostra-zupa-rybna-z-boczniakami

Ostra zupa rybna z boczniakami

Ostro-kwaśna zupa z tajskimi przyprawami, o świeżym smaku imbiru i limetki.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
4 szalotki
2 zielone papryczki chilli
kawałek świeżego imbiru (jakieś 5 cm)
8 szklanek (2 litry) wywaru rybnego
250 g (1/4 kg) filetów z białej ryby
4 ładne boczniaki
12 świeżych muli
12 dużych surowych obranych krewetek
sok z limetki
2 łyżki tajskiego sosu rybnego
limetki i listki kolendry (do podania)

Opis przyrządzania:
Szalotki obieramy i kroimy w cienkie krążki. Papryczki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Imbir obieramy ze skórki i kroimy w cienkie paseczki. Wywar rybny wlewamy do dużego garnka, dodajemy szalotki, papryczki i imbir. Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy wywar z przyprawami przez 3 minuty. Filet z ryby kroimy w kostkę. Boczniaki ocieramy ściereczką i kroimy na pół lub 3 części (w zależności od wielkości). Do gorącego wywaru wkładamy rybę, grzyby, mule i krewetki. Gotujemy 5 minut - po tym czasie ryba powinna byc ugotowana, krewetki różowe, zaś mule otwarte (zamknięte wyrzucamy). Zupę przyprawiamy świeżym sokiem z limetki i sosem rybnym. Nalewamy zupę do miseczek, posypujemy listkami kolendry i podajemy z ćwiartką limetki.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024