Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Oszukany-sos-holenderski

Oszukany sos holenderski

Bardzo długo szukałam tego przepisu - zrobiłam kiedyś ten sos, był pyszny i prościutki, ale zginął mi przepis... Teraz zaś znalazłam go w ostatniej, kontrowersyjnej książce Delii Smith "How to cheat at cooking".

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
łyżeczka gładkiej mączki kukurydzianej
2 żółtka
3/4 łyżeczki białego octu winnego
1/2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miękkiego masła

Opis przyrządzania:
Do małego rondelka wkładamy śmietanę. Dodajemy mączkę, surowe żółtka, ocet i sok z cytryny. Starannie mieszamy trzepaczką, po czym stawiamy rondelek na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, mieszając. Kiedy sos zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku solą i ewentualnie jeszcze octem lub sokiem z cytryny. Do sosu wrzucamy masło i mieszamy, aż się rozpuści. Podajemy do białych ryb, gotowanych szparagów, steków. Jeśli zrobimy sos wcześniej, odgrzewamy go na parze.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024