Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Paprykowe-pesto

Paprykowe pesto

Oryginalny, mocno paprykowy sos, robiony na zasadzie pesto. Doskonały oczywiście do makaronu, ale także do białego mięsa lub ryby.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: słoik

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
strąk pieczonej czerwonej papryki
pęczek świeżej bazylii
ząbek czosnku
2 dojrzałe pomidory
3 suszone pomidory
2 łyżki orzeszków piniowych
łyżka pasty paprykowej (z tubki lub słoika)
50 g świeżo startego parmezanu
1/2 szklanki oliwy z oliwek

Opis przyrządzania:
Pieczoną papryke obieramy ze skórki i nasion, kroimy na kawałki. Bazylię myjemy, suszymy i grubo siekamy. Czosnek obieramy i siekamy. Pomidory wkładamy na minutę do wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy na pół i łyżeczką usuwamy pestki. Miąższ kroimy w kawałki. Do malaksera wkładamy paprykę, bazylię, czosnek, pomidory, suszone pomidory, orzeszki piniowe, pastę paprykową (łagodną lub ostrą, w zależności od upodobań) i parmezan. Miksujemy wszystko razem, aż będzie dobrze posiekane, po czym, cały czas miksując, dolewamy oliwę i miksujemy, aż pesto będzie niemal gładkie. Gotowe pesto przekładamy do wyparzonego słoiczka i dobrze ubijamy. Na wierzch wlewamy trochę oliwy. Przechowujemy w lodówce.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024