Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Parfait-z-suszonych-sliwek-z-sezamem

Parfait z suszonych śliwek z sezamem

Zimowe w charakterze lody mogą zagrać jako oryginalny świąteczny deser. Parfait podajemy w eleganckich plastrach, w towarzystwie bitej śmietany, śliwek w czerwonym winie lub sałatki z zimowych owoców.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
300 g dobrych suszonych śliwek bez pestek
1/2 szklanki (125 ml) soku jabłkowego
3 łyżki płynnego miodu
50 g ziaren sezamu
2 jajka
50 g cukru
600 ml twarożku homogenizowanego

Opis przyrządzania:
Śliwki siekamy i wkładamy do rondelka. Dolewamy sok jabłkowy i stawiamy na małym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 2 minuty, po czym zdejmujemy z ognia. Dodajemy miód, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Sezam wysypujemy na suchą patelnię i prażymy na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż będzie miał złoty kolor. Dodajemy do śliwek. Jajka dzielimy na białka i żółtka. Żółtka ubijamy z cukrem na gęsty i biały kogel-mogel. Do żółtek wlewamy mieszankę śliwkowo-sezamową i dodajemy serek. Mieszamy. Białka ubijamy na miękką pianę i delikatnie mieszamy z masą. Metalową małą keksówkę (formę do ciasta) wykładamy plastikową folią. Wlewamy krem i wygładzamy powierzchnię. Wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem wyjmujemy z zamrażalnika i wkładamy na 15-20 minut do lodówki, żeby parfait nieco zmiękło. Kroimy w plastry i podajemy z owocami lub np. ze śliwkami w czerwonym winie.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024