Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pasta-alla-Gricia
Pasta alla Gricia
Jedna z bardziej klasycznych past, niestety rzadko spotykana poza rodzinnym Lacjum. Jeśli nie mamy typowej dla tego regionu wędliny, czyli guanciale, używamy pancettty. Jednak bez prawdziwego sera pecorino się nie obejdzie - jest on główną gwiazdą dania. Na szczęście niemal wszędzie można go dostać.
Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy
Kraj pochodzenia: Włochy-Lacjum
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
400 g makaronu (spaghetti albo penne albo macaroni...)
120 g świeżego pecorino romano
6 plasterków guanciale lub pancetty
oliwa z oliwek
Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży gar z osoloną wodą, a kiedy się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Ser pecorino ścieramy na drobnej tarce.
Pancettę (lub guanciale) kroimy w nieduże kawałki. Dużą patelnię stawiamy na sporym ogniu, wlewamy łyżkę oliwy, a kiedy będzie gorąca, wrzucamy pancettę (guanciale). Smażymy, aż będzie chrupka i rumiana.
Ugotowany makaron odcedzamy, starannie osączamy i wrzucamy na patelnię z pancettą. Wsypujemy prawie cały ser i starannie mieszamy, aż ser się rozpuści. Dodajemy bardzo dużo świeżo zmielonego pieprzu, mieszamy i przekładamy do ogrzanej miski.
Posypujemy resztą sera i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
PieceOfCake © 2008-2024